Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αρχικά -μιλώντας γενικόλογα- θεωρώ ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά σχήματα για το τι εστί βιώσιμη ανάπτυξη το παρακάτω:


Πρόσφατα έπεσε στην προσοχή μου ένα καταπληκτικό video, εταιρείας επίπλων (ασχολούμαι αρκετά με το design) η οποία, εφαρμόζει μια από τις πλέον σύγχρονες και πρωτοποριακές συλλήψεις για το τι εστί βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη την γραμμή παραγωγής της και σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων της.

Δείτε το:

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τα 10 ψέματα για τη δήθεν φθηνή θέρμανση

Ο βομβαρδισμός με διαφημιστικά μηνύματα για την οικονομικότερη λύση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μέσα στα μηνύματα , κρύβονται και ψέματα. Τα συλλέξαμε και τα παραθέτουμε.

1. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα
Μέγιστο ψέμα. Μια συσκευή που καταναλώνει 3000 Watt, μπορεί να σας κοστίζει έως και 0,66 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας. Αν επιδιώξετε να ζεσταθείτε για όλο το χειμώνα με αυτή τη συσκευή (χώρια που καλύπτει ένα δωμάτιο και όχι όλο το σπίτι) θα τραβάτε τα μαλλιά σας με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

2. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει 1,4 ευρώ το λίτρο
Θα βρείτε αυτή την τιμή σε πολλά φυλλάδια μέσω των οποίων γίνονται συγκρίσεις. Προσοχή όμως. Πρώτον στη λιανική, η τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,23-1,25 (δείτε τιμές στο www.fuelprices.gr). Δεύτερον υπάρχει περίπτωση (σοβαρή) να δικαιούστε επίδομα που σημαίνει ότι η τιμή πέφτει στα 90 λεπτά του ευρώ. Και τρίτον αν αγοράσετε με πιστωτική κάρτα, μπορεί να εξασφαλίσετε μια πρόσθετη έκπτωση 3%.

3. Το τζάκι είναι οικονομική μορφή θέρμανσης.
Ειδικά το παραδοσιακό τζάκι, είναι η ακριβότερη μορφή θέρμανσης καθώς η απόδοσή του δεν ξεπερνάει το 15-20%. Οι απώλειες θερμότητας από την καμινάδα, είναι τεράστιες. Συμφέρει μόνο αν έχετε βρει τρόπο να προμηθεύεστε τα ξύλα …δωρεάν.

4. Όλα τα ξύλα είναι το ίδιο
Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και στην τιμή τους αλλά και στην θερμαντική τους απόδοση. Ακριβότερες, οι ελιές και ακόμη πιο ακριβές, οι ρίζες της ελιάς. Πολύ απλά διότι καίνε με τις ώρες. Οι έμποροι τον γνωρίζουν και σας τα πουλάνε ακριβότερα.

5. Με την πώληση ξύλων με το κυβικό δεν διατρέχετε κίνδυνο να σας κλέψουν
Όταν πουλούσαν με το βάρος, τα έβρεχαν. Τώρα που τα πουλάνε με το κυβικό, τα στοιβάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνετε τουλάχιστον 20-30%. Προσοχή στα κενά και στον τρόπο με τον οποίο έχουν στοιβαχτεί τα ξύλα. Βρείτε έμπορο εμπιστοσύνης.

6. Υπάρχει δυνατότητα να ζεσταθούμε με ηλιακή ενέργεια
Διατίθενται και τέτοιες λύσεις. Αφενός είναι πολύ ακριβές, αφετέρου είναι συμπληρωματικές. Δηλαδή, λειτουργούν μόνο ταυτόχρονα με άλλα μέσα θέρμανσης όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κλπ.

7. Τα air-condition αποτελούν πολύ καλή λύση θέρμανσης
Οι πολύ ακριβές συσκευές (A++, inverter κλπ) είναι αρκετά οικονομικές τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες συσκευές θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια. Από την άλλη όμως, θερμαίνουν μόνο έναν χώρο ενώ όταν η συσκευή κλείσει, ο χώρος παγώνει σχεδόν αμέσως.

8. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει το ίδιο με το φυσικό αέριο
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ακολουθήσει πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες. Η τιμή του συγκριτικά με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 30% χαμηλότερη, ακόμη και αν συνυπολογιστεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Βέβαια, οι συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται σωστά, διότι με το φυσικό αέριο –το οποίο διατίθεται σε απεριόριστες ποσότητες με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει την αίσθηση για το πόσο έχει κάψει- υπάρχει η τάση να κάνουμε σπατάλες (το καλοριφέρ να καίει με τις ώρες κλπ).

9. Προτεραιότητα η πηγή θέρμανσης και όχι η μόνωση του σπιτιού
Συζητάμε για το ποιο καύσιμο θα καταναλώσουμε και όχι για το πώς θα περιορίσουμε τις ανάγκες του σπιτιού για θέρμανση. Κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Πραγματική οικονομία στη θέρμανση, επιτυγχάνεται μόνο με την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού.

10. Μέγιστη οικονομία με μικρή επένδυση
Αυτό δεν υπάρχει. Οι πραγματικά οικονομικές λύσεις θέρμανσης (π.χ αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια σε αντικατάσταση των παραδοσιακών) κοστίζουν ακριβά και προϋποθέτουν επενδύσεις.



Πηγή: yahoo.news

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ.

 Αλλάζουν οι κανόνες για περισσότερους από 1 εκατ. τεχνίτες 150 ειδικοτήτων του κατασκευαστικού τομέα. Με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών, από τους πρώτους μήνες του 2014, αφού συσταθεί ο αρμόδιος φορέας, θα είναι υποχρεωτική, μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων ως προϋπόθεση πρόσβασης στην αγορά εργασίας των δημόσιων και ιδιωτικών έργων.
 
Ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσαν χθες ότι τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι το ΤΕΕ αναλαμβάνει την ίδρυση του φορέα πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων και παράλληλα τη δημιουργία μητρώων όλων των τεχνικών ειδικοτήτων.
 
Τρία χρόνια μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 3982/2011 για την αδειοδότηση και πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων, που είχε προωθήσει πάλι ο κ. Χρυσοχοΐδης ως υπουργός Ανάπτυξης και αφού έχουν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα που προβλέπουν τις σχετικές διαδικασίες, ορίζεται τώρα το ΤΕΕ ως ο υπεύθυνος φορέας που θα υλοποιήσει τις νομοθετικές προβλέψεις. Ο νέος φορέας πιστοποίησης, όπως ανακοίνωσε ο Χρ. Σπίρτζης, θα προωθηθεί σε συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η ΓΣΒΕΕ, η ΓΣΕΕ και οι εργοληπτικές οργανώσεις.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, την πιστοποίηση θα πάρουν αμέσως οι τεχνίτες των έξι βασικών ειδικοτήτων (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί, χειριστές μηχανημάτων, ηλεκτροσυγκολλητές και εγκαταστάτες ανελκυστήρων), εφ' όσον διαθέτουν την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία άδεια επαγγέλματος.
Για τεχνίτες μη αδειοδοτημένων επαγγελμάτων (π.χ. ελαιοχρωματιστές, χτίστες, σιδεράδες, πετράδες, καλουπατζήδες, πατωματζήδες κ.λπ.) η πιστοποίηση θα γίνεται με βάση την επαγγελματική τους εμπειρία (π.χ. ένσημα, φορολογικά παραστατικά κ.ά.). Επίσης, απόφοιτοι σχολών ΙΕΚ και άλλων επαγγελματικών σχολών θα έχουν άμεση πρόσβαση στη διαδικασία πιστοποίησης.
 
Οσοι από τους τεχνίτες τόσο των αδειοδοτημένων όσο και των μη αδειοδοτημένων ειδικοτήτων δεν διαθέτουν άδεια, σχετικό πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης, ούτε τεκμήρια εμπειρίας, για να πιστοποιηθούν θα πρέπει να περάσουν από εξετάσεις, σε θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις του αντικειμένου τους, που θα διοργανώνει ο φορέας πιστοποίησης.
 
Το κόστος πιστοποίησης θα είναι εφ' άπαξ ποσό, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ειπώθηκε αρμοδίως ότι το ποσό θα είναι σίγουρα χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα για τους ιδιωτικούς φορείς πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων τόσο για τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά έργα θα οδηγήσει τους πολίτες να κάνουν εγκεκριμένες και αξιόπιστες επιλογές τεχνιτών, αλλά θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
 
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι επίσης με νομοθετική ρύθμιση θα συσταθεί με ευθύνη του υπουργείου Υποδομών και του ΤΕΕ ένας φορέας τιμολόγησης των δημοσίων έργων, ώστε η διχείριση των έργων να γίνεται με ενιαία τιμολόγια και αξιόπιστες προδιαγραφές.
 
Ανακοινώθηκε επίσης ότι συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ η δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για την τήρηση των μητρώων δημοσίων έργων και η ένταξη του ΤΕΕ ως υπηρεσίας μιας στάσης στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), ως μέτρο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
 
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
 
 
 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ.

Αντιμέτωποι με νέες εκπλήξεις, παράλληλα με τις συνέπειες της αντισυνταγματικότητας του νόμου, έρχονται οι περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που υπέβαλαν συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το νόμο 4014/2011 του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Το ΙΚΑ έχει στήσει «εισπρακτική παγίδα» και παρά την πρόβλεψη του νόμου και τις επίσημες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε αρμοδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι όσοι ενταχθούν στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ καταλογίζουν κανονικά τα ισχύοντα από την ασφαλιστική νομοθεσία ποσά και καλούν τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν, με τις αυστηρές διαδικασίες που ισχύουν για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο.
Πλήρες αδιέξοδο
Μάλιστα οι επιτροπές του ΙΚΑ, που εκδικάζουν σωρηδόν σχετικές ενστάσεις ιδιοκτητών ανά την επικράτεια, δηλώνουν ότι η πρόβλεψη του νόμου Γ. Παπακωνσταντίνου δεν τους καλύπτει και φέρνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε πλήρες αδιέξοδο, επιβάλλοντας ποσά που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν δύο και τρεις φορές την αξία του ακινήτου!
Καταλογίζουν και βεβαιώνουν ως τελεσίδικες οφειλές ποσά που αντιστοιχούν στα ασφαλιζόμενα ημερομίσθια, με βάση την επιφάνεια του νομιμοποιημένου αυθαιρέτου, επιβαρημένα με αναδρομικές εισφορές, μαζί με τις προσαυξήσεις.
Επίσημη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφερε προς την «Ε» ότι πράγματι έχει δημιουργηθεί ζήτημα με την ερμηνεία που δίνεται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ΙΚΑ στη σχετική πρόβλεψη του νόμου 4014/2011, με συνέπεια να ζητούνται ασφαλιστικές εισφορές από ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να μην υπάρχει ζήτημα με τις εισφορές των αυθαιρέτων στο ΙΚΑ, προέβλεψε ρητά και κατηγορηματικά στο νέο νόμο του Στ. Καλαφάτη, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2013, ότι «με την υπαγωγή στο ν. 4178/13 αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, καθώς και η είσπραξη ήδη βεβαιωμένων προστίμων από τις ΔΟΥ και το ΙΚΑ, μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας εξόφλησης των προστίμων και προβλέπεται η έκδοση πράξης αναστολής είσπραξης από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης».
 «Ο νέος νόμος είναι σαφέστατος και όσοι υπάλληλοι-στελέχη του ΙΚΑ δεν τον εφαρμόζουν, διαπράττουν αδίκημα» τονίζεται από το ΥΠΕΚΑ. Με απλά λόγια το ΥΠΕΚΑ υποδεικνύει στους πολίτες, που δήλωσαν το αυθαίρετό τους με το νόμο του Γ. Παπακωνσταντίνου, να διαφύγουν την «εισπρακτική παγίδα» του ΙΚΑ με εκ νέου δήλωση του αυθαιρέτου τους με το νόμο του Στ. Καλαφάτη.
Οσοι πέσουν στην «εισπρακτική παγίδα» και πληρώσουν πρόστιμα στο ΙΚΑ, δεν υπάρχει περίπτωση να τύχουν επιστροφής χρημάτων εάν υπαχθούν στο νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ (ν. 4178/2013) εκ των υστέρων. Πάντως, από τους 400.000 ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στο νόμο Παπακωνσταντίνου, υπολογίζεται ότι μόλις ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5% (λιγότεροι από 10.000 ιδιοκτήτες) έχουν υπαχθεί μέχρι τώρα στο νέο νόμο Καλαφάτη, ώστε να αποφύγουν την επιβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών είναι εκτεθειμένη στην «εισπρακτική παγίδα» του ΙΚΑ.
Σπεύσατε στο νόμο Καλαφάτη
Ακόμη ένα λόγο, για να γλιτώσουν τα πρόστιμα του ΙΚΑ, έχουν οι περίπου 400.000 ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα αυθαίρετα με το νόμο του Γ. Παπακωνσταντίνου, που πρέπει να υπαχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου του ΥΠΕΚΑ του Στ. Καλαφάτη.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι οι ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης με το νόμο 4014/2011 είναι απολύτως καλυμμένοι και ότι με μια απλή αίτηση, μέσω ιδιώτη μηχανικού, μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς οριστικής νομιμοποίησης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις το νέου νόμου για τα αυθαίρετα, που είναι σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι ιδιοκτήτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Παπακωνσταντίνου με καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη καταβάλει άνω των 900 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, καλούνται από το ΥΠΕΚΑ να σπεύσουν να υπαχθούν το νέο νόμο του Στ. Καλαφάτη, για να αποφύγουν και τα πρόστιμα του ΙΚΑ, όπως επίσης για να μην είναι ευάλωτοι σε προσφυγές και για να μην αντιμετωπίσουν εμπλοκές και προβλήματα σε πωλήσεις και μεταβιβάσεις των ακινήτων τους.


Ημερομηνία: 02-11-2013
Πηγή: enet.gr

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

My linkedin profile


Κάθε μηχανικός έχει ένα ξεχωριστό σετ ικανοτήτων ως αποτέλεσμα της επαγγελματικής και ακαδημαϊκής του δραστηριότητας. 
Προσωπικά, έχω συνοψίσει τα πιο βασικά από αυτά που ξέρω, στον λογαρισμό μου στο linkedin. 
Mπορείτε να με βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:


The future of housing industry



I think that the following video depicts the future of housing industry: