Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Για τις επεμβάσεις στα κτίρια προκειμένου να αποκατασταθούν τυχόν βλάβες υπήρχαν παραδοσιακά συγκεκριμένες μέθοδοι επέμβασης ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της βλάβης.
Αυτές ήταν οι εξής:

-Ρητινενέσεις και τσιμεντενέσεις για την αποκατάσταση ρωγμών σε στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα και φέρουσα τοιχοποίια.
-Gunite (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα) και μανδύες από οπλισμένος σκυρόδεμα.
-Ενίσχυση με χρήση ανθρακονημάτων.
-Ενίσχυση με χρήση χαλυβδοελασμάτων.
-Εργασίες στεγάνωσης και αφαίρεσης της υγρασίας.

Παρότι ένας έμπειρος μηχανικός είχε τη δυνατότητα να προτείνει οικονομοτεχνικά άρτιες λύσεις, η βιβλιογραφία βασιζόταν σε μη ακριβείς ή εμπειρικές μεθόδους και απουσίαζαν μεθοδολογίες για την μοντελοποίηση της ακριβούς στατικής και αντισεισμικής επάρκειας ενός υφιστάμενου δομήματος.
Από το 2008 έχει τεθεί σε ισχύ ο Ευρωκώδικας 8 μέρος 3, και για πρώτη φορά παρέχεται στους Πολιτικούς Δομοστατικούς μηχανικούς μια αρκέτα έγκυρη μεθοδολογία μοντελοποίησης της συμπεριφοράς υφιστάμενων δομήματων. Ειδικά στην Ελλάδα οι μελέτες αποτίμησης και ενίσχυσης της στατικής επάρκειας ενός υφιστάμενου κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται μέσω του ΚΑΝ.ΕΠΕ.


 

 Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ο έλεγχος των συστατικών στοιχείων της κατασκεύης προκειμένου να επιτευχθεί ένα επίπεδο γνώσης σχετικά με αυτή.
Αυτό γίνεται με συνδιασμό καταστροφικών (π.χ. πυρηνοληψίες) και μη καταστροφικών μεθόδων (π.χ. ferroscan, κρουσιμέτρηση), ωστέ να αποκτηθεί ένα ελάχιστα -στατιστικώς αποδεκτό- επίπεδο γνώσης της παραμένουσας αντοχής της κατασκεύης (διερεύνηση της αντοχής των επιμέρους δομικών στοιχείων, μελέτη στατικής επάρκειας). Ύστερα από αυτό συμφωνείται με τον ιδιοκτήτη ένα ελάχιστα αποδεκτό επίπεδο ενίσχυσης της κατασκεύης.
Η μελέτη ελέγχου στατικής επάρκειας της κατασκευής είναι πολύ χρήσιμη για τον μηχανικό ώστε σε συνδυασμό με τις μετρήσεις των δομικών στοιχείων, εφόσον απαιτούνται -τις έμμεσες ή μη καταστροφικές ή/και τις πυρηνοληψίες- να εξάγει 100% αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τις επεμβάσεις (επισκευές ή ενισχύσεις) που χρειάζεται να γίνουν στα δομικά στοιχεία της υφιστάμενης κατασκευής, δηλαδή στις κολώνες-δοκούς-πλάκες.
Το επίπεδο ενίσχυσης που θα αποφασιστεί, προκύπτει από επιλογές σχεδιασμού από ένα σύνολο αποδεκτών -απο τις σχετικές προγραφές- επιπέδων ασφαλείας που συμφωνείται με τον ιδιοκτήτη.
Παρακάτω δίνονται ένα σύνολο από αναφορές στη σχετική θεωρία σχετικά με τις ενισχύσεις των κτιρίων, καθώς και παραδείγματα μοντελοποίησης προβλημάτων δομικής ενίσχυσης σε ευρέως γνωστά στατικά προγράμματα.