Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Φάρμα σε ταράτσα στο... κέντρο

Η φάρμα; Να, εκεί ψηλά. Και πιο συγκεκριμένα στην ταράτσα μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας, στην περιοχή Αμπελοκήπων, όπου συνυπάρχουν «αρμονικά» κότες, κουνέλια, φραγκόκοτες, μια κατσίκα και ένας τράγος ανάμεσα σε ντοματιές, ελιές, πορτοκαλιές, συκιές και αρωματικά φυτά. «Η ιδέα γεννήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια» λέει στην «Κ» o ιθύνων νους του επιτυχημένου πειράματος, αρχιτέκτονας κ. Κωνσταντίνος Ζαρμπής, που ορμώμενος από την πράσινη αρχιτεκτονική προσέγγισε «εμπράκτως» τις αρχές και τις προτάσεις της αστικής οικολογίας.

«Πολύ συχνά με προτρέπουν να αφήσω την πόλη και να κάνω ένα μεγάλο αγρόκτημα στην περιφέρεια, ωστόσο το ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό: να κατορθώνει κανείς να ζει οικολογικά μέσα στον αστικό ιστό, οι άνθρωποι όσο εξαπλώνονται χωροταξικά αυξάνουν το οικολογικό τους αποτύπωμα μέσω της συνεχούς χρήσης μεταφορικών μέσων», τονίζει. Υπό αυτήν την έννοια, «η Νέα Υόρκη, όπου ο πληθυσμός της ζει τόσο “συμπυκνωμένα” είναι η πιο οικολογική πόλη».

Το πείραμα, που αποφάσισε να κάνει σε ιδιόκτητο χώρο του, είχε στόχο να φέρει τη φύση στην πόλη. Προτεραιότητά του, ωστόσο, δεν ήταν μόνο η δημιουργία ενός κήπου και η εκτροφή οικόσιτων ζώων, αλλά η ορθή διαχείριση αυτού του οικοσυστήματος. «Τα λαχανικά που το σούπερ μάρκετ κάθε μεσημέρι αφήνει στον κάδο, τα συλλέγουμε και τα δίνουμε στα ζώα μας ως ζωοτροφή»  εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ζαρμπής, που δίνει δείγματα... αγροτικής γραφής καθημερινώς στη φάρμα αλλά την ευθύνη για τις καθημερινές εργασίες (πότισμα, κλάδεμα, άρμεγμα, καθάρισμα, συγκομιδή κ.ά.) έχει ένας στενός του συνεργάτης.

Ο λαχανόκηπος έχει φυτευθεί πάνω σε εγκιβωτισμένα παρτέρια, ενώ τα καρποφόρα δένδρα βρίσκονται σε μεγάλες γλάστρες. «Η μακροημέρευση των καρποφόρων απαιτεί γνώση και εμπειρία» διευκρινίζει, αλλά «με τον λαχανόκηπο είναι πιο εύκολα τα πράγματα». Ωστόσο, καθώς δεν χρησιμοποιεί καθόλου φυτοφάρμακα, οι απώλειες στην παραγωγή συχνά είναι μεγάλες. «Πηγαίνω και εγώ στον μανάβη πού και πού», αλλά βεβαίως έχει ανέβει ο... πήχυς του στη γεύση. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ντομάτα του κήπου μου και σε εκείνην της αγοράς» λέει. Ο τρόπος καλλιέργειας παίζει καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. «Εγώ χρησιμοποιώ σπόρους από αυτόχθονες ποικιλίες και όχι υβρίδια». Ανοστο χαρακτηρίζει και το κοτόπουλο που δοκιμάζει σε εστιατόρια και ταχυφαγεία.

«Πολλοί φίλοι επισκέπτονται τη φάρμα μου μαζί με τα παιδιά τους, ενώ ακόμα περισσότεροι μου ζητούν οδηγίες για να στήσουν κάτι παρόμοιο» αποκαλύπτει στην «Κ» ο κ. Ζαρμπής. Η συμβουλή του; Απλή και βιωματική: «Προχωράει κανείς βλέποντας και κάνοντας. Ο λαχανόκηπος, όπως και τα αρωματικά φυτά είναι το πιο εύκολο υλοποιήσιμο σχέδιο και μπορεί να γίνει ακόμα και στο μπαλκόνι». Αλλά και σε διαμέρισμα μπορεί να τοποθετηθεί ένα μικρό κοτέτσι με μια ή δύο κότες. «Κυκλοφορούν πλέον στην αγορά τέτοιες ξύλινες κατασκευές και αν πάρει κανείς κότες που κάνουν ήδη αυγά, σε μικρό διάστημα θα έχει καθημερινά φρέσκα αυγά». Οποιος, πάντως, φλερτάρει με την ιδέα να αποκτήσει φάρμα για να εξοικονομήσει χρήματα, ο κ. Ζαρμπής μάλλον θα τον «προσγειώσει». «Δεδομένων των απωλειών η παραγωγή συχνά μου κοστίζει πάρα πολύ» διευκρινίζει αλλά καταλήγει τονίζοντας ότι «ουσιαστικά είναι ένα χόμπι που σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις εν πολλοίς τι τρως».




Αναδημοσίευση από την Καθημερινή
27/07/2014

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η αδειοδότηση επιχειρήσεων αφορά την πιστοποίηση ενός χώρου (τμήματος κτιρίου) ή ενός κτιρίου, προκειμένου, να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του σε μια σειρά από παραμέτρους.
Ενδεικτικά για το φετινό έτος (2014) έχουμε ολοκληρώσει φακέλους για τις παρακάτω επιχειρηματικές δραστηριότητες:

-Γυμναστήρια.
-Βιοτεχνία τροφίμων.
-Αποθήκη τροφίμων.
-Τουριστικές κατοικίες.
-Ταβέρνες.

Οι απαιτήσεις πιστοποίησης της καταλληλότητας ενός κτιρίου διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση της επιχειρησιακής δραστηριότητας, η οποία πρέπει να αδειοδοτηθεί. Παρά ταύτα, κατά σειρά σημαντικότητας συνήθως πρέπει να ελεγθεί η καταλληλότητα των παρακάτω παραμέτρων:

-Επάρκεια αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης, ώστε να φιλοξενηθούν οι επιθυμητές δραστηριότητες.
-Νομιμότητα κτιρίου.
-Πυρασφάλεια.
-Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.
-Περιβαλλοντική και υγειονομική επάρκεια.



Πολλές και ενδιαφέρουσες περεταίρω λεπτομέρειες, έχει το παρακάτω ιστολόγιο, το οποίο προτείνω.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Για τις επεμβάσεις στα κτίρια προκειμένου να αποκατασταθούν τυχόν βλάβες υπήρχαν παραδοσιακά συγκεκριμένες μέθοδοι επέμβασης ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της βλάβης.
Αυτές ήταν οι εξής:

-Ρητινενέσεις και τσιμεντενέσεις για την αποκατάσταση ρωγμών σε στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα και φέρουσα τοιχοποίια.
-Gunite (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα) και μανδύες από οπλισμένος σκυρόδεμα.
-Ενίσχυση με χρήση ανθρακονημάτων.
-Ενίσχυση με χρήση χαλυβδοελασμάτων.
-Εργασίες στεγάνωσης και αφαίρεσης της υγρασίας.

Παρότι ένας έμπειρος μηχανικός είχε τη δυνατότητα να προτείνει οικονομοτεχνικά άρτιες λύσεις, η βιβλιογραφία βασιζόταν σε μη ακριβείς ή εμπειρικές μεθόδους και απουσίαζαν μεθοδολογίες για την μοντελοποίηση της ακριβούς στατικής και αντισεισμικής επάρκειας ενός υφιστάμενου δομήματος.
Από το 2008 έχει τεθεί σε ισχύ ο Ευρωκώδικας 8 μέρος 3, και για πρώτη φορά παρέχεται στους Πολιτικούς Δομοστατικούς μηχανικούς μια αρκέτα έγκυρη μεθοδολογία μοντελοποίησης της συμπεριφοράς υφιστάμενων δομήματων. Ειδικά στην Ελλάδα οι μελέτες αποτίμησης και ενίσχυσης της στατικής επάρκειας ενός υφιστάμενου κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται μέσω του ΚΑΝ.ΕΠΕ.


 

 Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ο έλεγχος των συστατικών στοιχείων της κατασκεύης προκειμένου να επιτευχθεί ένα επίπεδο γνώσης σχετικά με αυτή.
Αυτό γίνεται με συνδιασμό καταστροφικών (π.χ. πυρηνοληψίες) και μη καταστροφικών μεθόδων (π.χ. ferroscan, κρουσιμέτρηση), ωστέ να αποκτηθεί ένα ελάχιστα -στατιστικώς αποδεκτό- επίπεδο γνώσης της παραμένουσας αντοχής της κατασκεύης (διερεύνηση της αντοχής των επιμέρους δομικών στοιχείων, μελέτη στατικής επάρκειας). Ύστερα από αυτό συμφωνείται με τον ιδιοκτήτη ένα ελάχιστα αποδεκτό επίπεδο ενίσχυσης της κατασκεύης.
Η μελέτη ελέγχου στατικής επάρκειας της κατασκευής είναι πολύ χρήσιμη για τον μηχανικό ώστε σε συνδυασμό με τις μετρήσεις των δομικών στοιχείων, εφόσον απαιτούνται -τις έμμεσες ή μη καταστροφικές ή/και τις πυρηνοληψίες- να εξάγει 100% αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τις επεμβάσεις (επισκευές ή ενισχύσεις) που χρειάζεται να γίνουν στα δομικά στοιχεία της υφιστάμενης κατασκευής, δηλαδή στις κολώνες-δοκούς-πλάκες.
Το επίπεδο ενίσχυσης που θα αποφασιστεί, προκύπτει από επιλογές σχεδιασμού από ένα σύνολο αποδεκτών -απο τις σχετικές προγραφές- επιπέδων ασφαλείας που συμφωνείται με τον ιδιοκτήτη.
Παρακάτω δίνονται ένα σύνολο από αναφορές στη σχετική θεωρία σχετικά με τις ενισχύσεις των κτιρίων, καθώς και παραδείγματα μοντελοποίησης προβλημάτων δομικής ενίσχυσης σε ευρέως γνωστά στατικά προγράμματα.