Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Η ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι όρος που αναφέρεται σε αυτές τις επιλογές σχεδιασμού του κτιρίου, οι οποίες θα αξιοποιήσουν με κατάλληλο τρόπο τους παράγοντες που σχετίζονται με το τοπικό κλίμα και επηρεάζουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.
Αν και πολλά συστατικά στοιχεία της είναι ευρέως  γνωστά, σκοπός του άρθρου είναι να παρέχει κάποιες σύντομες αλλά αποτελεσματικές επιπλέον πληροφορίες.
Εν συντομία λοιπόν, χρησιμοποιούνται οι παρακάτω επιλογές σχεδιασμού:

  • Χωροθέτηση των εσωτερικών χώρων με όρους παροχής αισθήματος βέλτιστης άνεσης τους χρήστες κτιρίου και με έμφαση στον άξονα ανατολής-δύσης.
  • Κατάλληλος προσανατολισμός της κάτοψης του κτιρίου.
  • Επιλογή κατάλληλου σχήματος όσον αφορά τη διαμόρφωση των κύριων όγκων του κτιρίου.
  • Αυξημένη τοποθέτηση των ανοιγμάτων (παραθύρων) στο νότιο προσανατολισμό.
  • Χρήση κατάλληλης μόνωσης ή παραθύρων και πορτών με κατάλληλους συντελεστές θερμοπερατότητας.
  • Τοποθέτηση σκιάστρων στα παράθυρα.
  • Τοποθέτηση αειθαλλών δέντρων σε κατάλληλες αποστάσεις από το κτίριο, ωστέ αφενός να παρέχεται σκίαση και δροσισμός το καλοκαίρι και αφετέρου επίσχεση των δυσμενών ανέμων το χειμώνα.

  • Χρήση μεθόδων παθητικού ηλιασμού (π.χ. τοίχοι trombe, θερμοκήπια).

  • Αξιοποίηση κατάλληλων τεχνικών διαμόρφωσης του κτιρίου ωστέ να επιτυγχάνεται διαμπερής αερισμός.
  • Φυτεμένα δώματα.


Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΜΙΚΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

Στην επταετή μου εμπειρία ως μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας ή συνεργάτης τεχνικών γραφείων, μπορώ να πώ οτί έχω μια αρκετά πλήρη εικόνα για το πως λειτουργούν όλοι οι επαγγελματίες που εργάζονται σε αντικείμενα συγγενικά με το δικό μου.
Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η διαρκής αναζήτηση ταλαντούχων εξωτερικών συνεργατών οι οποίοι μας βοηθούσαν με τις συμβουλές και τις παρεμβάσεις τους, σε project κατοικιών που είχαμε αναλάβει.
Η παρούσα ανάρτηση απευθύνεται σε όσους δεν θέλουν να πληρώσουν ένα σωρό χρήματα σε διακοσμητές, αλλά να κατορθώσουν να έχουν μια οικονομική αλλά όμορφη λύση για τον χώρο στον οποίο ζούν ή εργάζονται.
Αυτοί λοιπόν θα πρέπει κατ'εμέ να εστιάσουν, σε δύο ουσιώδεις έννοιες:
  1. Την κατανόηση της έννοιας της χρωματικής/αισθητικής ισορροπίας.
  2. Την επίγνωση της δυνατότητας προσομοίωσης ενός χώρου σε προγράμματα, που είναι ευκόλως διαθέσιμα στον καθένα. Τα προγράμματα αυτά δίνουν αρκετά καλή εικόνα για το αποτέλεσμα που προκύπτει από τις επιλογές σχεδιασμού που γίνονται σε έναν χώρο (π.χ. έπιπλα, χαλιά, πάτωμα, κουρτίνες, χρωματισμοί).
Η αισθητική ισορροπία δεν είναι κάτι αόριστο που δεν έχει κανόνες πίσω από αυτό, αλλά είναι αποτέλεσμα της χρήσης χρωμάτων σε κατάλληλες αναλογίες -τα οποία αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους- αλληλοεξουδετερώνονται, πετυχαίνοντας την επιθυμητή ισορροπία.

 

Για παράδειγμα στις παρακάτω εικόνες φαίνεται η χρήση χρωμάτων που όντας αντίθετα μεταξύ τους, δημιουργούν ατμόσφαιρα ισορροπίας στον χώρο.




Με τη χρήση σύγχρονων προγραμμάτων είναι εφικτό να δοκιμαστούν συνδιασμοί χρωμάτων και επίπλων του εμπορίου, με αρκετά καλά επίπεδα πρόβλεψης του τελικού αποτελέσματος. Η εμπειρία μου έχει δείξει, οτί άτομα που δεν είχαν κάποια εμπειρία στο design, χρησιμοποιώντας αυτή τη μεθοδολογία -με αρκετή επιμονή- πέτυχαν καλά αποτελέσματα.


Ως γραφείο είμαστε διαθέσιμοι να παρέχουμε στον καθένα το πακέτο καθοδήγησης/συμβουλών που χρειάζεται, ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει τον χώρο των ονείρων του.

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

 Η εκμετάλευση της ηλιακής ενέργειας είναι μια από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους για την ενεργειακή ανεξαρτησία ενός κτιρίου. Αυτό ισχυεί γιατί η προσδοκώμενη ακτινοβολία σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία δεν θα μεταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο μας ενδιαφέρει να έχουμε κάποιο όφελος από αυτήν, αξιοποιώντας την.
Επιπλέον, εναλλακτικές μορφές Α.Π.Ε. είτε δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, είτε από αυτές μπορεί να προκύψει σοβαρό όφελος μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. αιολική ενέργεια -άρα- στην περίπτωση των κτιρίων, οικιακές ανεμογεννήτριες).



Ειδικά στα κτίρια, η χρήση κάποια μορφής Α.Π.Ε. και (συνεπώς αλλά και κατ'ανάγκη ελλείψει καλύτερων μεθόδων) συνηθέστατα φωτοβολταϊκών συστημάτων,  είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουν την κατάταξη σε ανώτερες ενεργειακές κλάσεις (Α, Α+ ή παθητικά).
Είναι σημαντικό να αναφερθεί οτί ο ενεργειακός σχεδιασμός ενός κτιρίου με την επιδίωξη να φτάσει σε ανώτερες ενεργειακές κλάσεις (πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης δηλαδή), είναι μια επιλογή η οποία γενικά αποσβένεται στον κύκλο ζωής του.



Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο μελετητής καλείται να επιλύσει ορισμένα από τα παρακάτω προβλήματα:


-Προβλήματα τοποθέτησης, επιδιώκοντας τη βέλτιστη τοποθέτηση των πάνελ βάσει των διαστάσεών τους. Τα πάνελ πρέπει να τοποθετηθούν σε κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους ωστέ να μην υπάρχει αλληλλεπικάλυψη από τις προσδοκώμενες σκιάσεις (που εξαρτώνται από το γεωγραφικό πλάτος). Συχνά όταν δεν υπάρχει χώρος χρησιμοποιούνται και βοηθητικές κατασκεύες.
-Προβλήματα ελαχιστοποίησης των επιδράσεων από δέντρα ή γειτονικά κτίρια που μειώνουν την απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας από τα πάνελ.
-Πιθανά προβλήματα έλλειψης χώρου.
-Επιλογή κατάλληλης κλίσης των πάνελ. Υπάρχουν δε, και τα πάνελ που αλλάζουν κλίση ανάλογα με με την ημερομηνία, βελτιώνοντας σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας που απορροφούνται.
- Επιλογή κατάλληλης ισχύος ανάλογα με τις ενεργειακές απαιτήσεις του κτιρίου.
-Επιλογή κατάλληλης μπαταρίας και inverter.
-Εγκατάσταση του κυκλώματος.
-Σχεδιασμός της γείωσης του φωτοβολταϊκού συστήματος.




Ευτυχώς για όσους τα μαθηματικά και ο προγραμματισμός πέρα από επάγγελμα είναι και χόμπυ, αυτά γενικά λύνονται δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα!