Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

 Η εκμετάλευση της ηλιακής ενέργειας είναι μια από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους για την ενεργειακή ανεξαρτησία ενός κτιρίου. Αυτό ισχυεί γιατί η προσδοκώμενη ακτινοβολία σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία δεν θα μεταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο μας ενδιαφέρει να έχουμε κάποιο όφελος από αυτήν, αξιοποιώντας την.
Επιπλέον, εναλλακτικές μορφές Α.Π.Ε. είτε δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, είτε από αυτές μπορεί να προκύψει σοβαρό όφελος μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. αιολική ενέργεια -άρα- στην περίπτωση των κτιρίων, οικιακές ανεμογεννήτριες).



Ειδικά στα κτίρια, η χρήση κάποια μορφής Α.Π.Ε. και (συνεπώς αλλά και κατ'ανάγκη ελλείψει καλύτερων μεθόδων) συνηθέστατα φωτοβολταϊκών συστημάτων,  είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουν την κατάταξη σε ανώτερες ενεργειακές κλάσεις (Α, Α+ ή παθητικά).
Είναι σημαντικό να αναφερθεί οτί ο ενεργειακός σχεδιασμός ενός κτιρίου με την επιδίωξη να φτάσει σε ανώτερες ενεργειακές κλάσεις (πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης δηλαδή), είναι μια επιλογή η οποία γενικά αποσβένεται στον κύκλο ζωής του.



Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο μελετητής καλείται να επιλύσει ορισμένα από τα παρακάτω προβλήματα:


-Προβλήματα τοποθέτησης, επιδιώκοντας τη βέλτιστη τοποθέτηση των πάνελ βάσει των διαστάσεών τους. Τα πάνελ πρέπει να τοποθετηθούν σε κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους ωστέ να μην υπάρχει αλληλλεπικάλυψη από τις προσδοκώμενες σκιάσεις (που εξαρτώνται από το γεωγραφικό πλάτος). Συχνά όταν δεν υπάρχει χώρος χρησιμοποιούνται και βοηθητικές κατασκεύες.
-Προβλήματα ελαχιστοποίησης των επιδράσεων από δέντρα ή γειτονικά κτίρια που μειώνουν την απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας από τα πάνελ.
-Πιθανά προβλήματα έλλειψης χώρου.
-Επιλογή κατάλληλης κλίσης των πάνελ. Υπάρχουν δε, και τα πάνελ που αλλάζουν κλίση ανάλογα με με την ημερομηνία, βελτιώνοντας σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας που απορροφούνται.
- Επιλογή κατάλληλης ισχύος ανάλογα με τις ενεργειακές απαιτήσεις του κτιρίου.
-Επιλογή κατάλληλης μπαταρίας και inverter.
-Εγκατάσταση του κυκλώματος.
-Σχεδιασμός της γείωσης του φωτοβολταϊκού συστήματος.




Ευτυχώς για όσους τα μαθηματικά και ο προγραμματισμός πέρα από επάγγελμα είναι και χόμπυ, αυτά γενικά λύνονται δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου